
Konopie
Nasiona konopi stanowią doskonałą przynętę i zanętę na większość gatunków ryb spokojnego żeru, są niesamowicie skuteczne na płocie, leszcze i oczywiście karpie. W sprzedaży znajdziemy zarówno suche ziarna wymagające obróbki termicznej jak i preparowane, gotowe do natychmiastowego użycia.Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie konopi we własnym zakresie pierwszym krokiem podobnie jak w przypadku kukurydzy będzie moczenie, które znacznie przyspieszy cały proces. W tym celu należy zalać ziarna wodą i odstawić na 24h. Namoczone konopie przekładamy do garnka, nalewamy świeżej wody i rozpoczynamy gotowanie. Po upływie 20-30min konopie zaczną pękać ukazując charakterystyczne, białe kiełki, będzie to oznaczać, że są już gotowe. Oczywiście musimy pamiętać, że nie wszystkie ziarna pękną,wiele zależy od ich świeżości oraz stopnia wysuszenia.
Orzechy tygrysie
Niesamowicie skuteczne, selektywne oraz tańsze od kulek proteinowych to jedne z wielu zalet orzechów tygrysich. Stanowią nieodpartą pokusę dla dużych karpi i przede wszystkim amurów. Orzechy tygrysie naturalne wymagają obróbki termicznej ponieważ zbyt twarde mogą zaszkodzić rybom i nie są dla nich zbyt atrakcyjne. Oczywiście w sklepie NG24 poza suchymi orzechami znajdziemy również preparowane, gotowe do natychmiastowego użycia. Jeśli potrzebujemy bardzo dużych ilości orzechów najbardziej ekonomiczny staje się zakup suchych ziaren i ich prawidłowe przygotowanie.
Obróbka orzechów tygrysich
Pierwszym krokiem podobnie jak w przypadku innych ziaren jest moczenie. W tym celu musimy wziąć wiadro, które napełniamy do połowy orzechami, a następnie zalewamy wodą. Musimy pamiętać aby zostawić odpowiednią ilość wolnego miejsca ponieważ orzechy wypiją wodę i znacznie zwiększą swoją objętość. Po upływie 48-72h możemy rozpocząć gotowanie. Osobiście polecam zaopatrzyć się w duży garnek co w przypadku większych ilości znacznie przyspieszy cały proces. Orzechy tygrysie są bardzo twarde dlatego gotowanie nie powinno być krótsze niż 60min. Gdy zdejmiemy garnek z palnika możemy zwiększyć atrakcyjność orzechów poprzez dodanie aromatów lub przypraw, oczywiście nie jest to konieczne ponieważ naturalny zapach ziaren jest wyjątkowo skuteczny.
Gdy orzechy ostygną przelewamy je wraz z wodą do dużego wiadra i zostawiamy z niedomkniętą przykrywką. Jeśli chcemy przyspieszyć proces fermentacji możemy dodać cukier lub coca colę. Dobrze przygotowane orzechy tygrysie po upływie około 48h zaczną fermentować czego pierwszą oznaką będzie pojawianie się charakterystycznej, gęstej galarety. Podczas nęcenia warto wykorzystać same orzechy jak i „galaretę:”, która wytworzy nad dnem atrakcyjną dla ryb chmurę zapachową.
Druga metoda to użycie szybkowaru 4S, który pozwoli na przygotowanie ziaren bezpośrednio nad wodą krótkim czasie. Warto zaznaczyć, że urządzenie posiada trzy zawory bezpieczeństwa gwarantujące bezproblemowe użytkowanie. Niewątpliwym atutem jest bardzo prosta obsługa pozwalająca na przygotowanie ziaren w praktycznie każdych warunkach.