Postaw na ziarna część I
Ziarna stanowią jedną z najskuteczniejszych przynęt i zanęt na duże karpie i amury. Wędkarze najczęściej sięgają po kukurydzę, konopie, orzechy tygrysie, łubin, pszenicę i wiele innych. Niewątpliwym atutem ziaren jest ich niska cena zakupu w porównaniu do kulek proteinowych lub pelletów. Warto zauważyć, że ziarna to w pełni naturalny pokarm, do którego ryby są przyzwyczajone i do którego chętnie wracają. Stosunkowo niewielka średnica sprawia, że przepadają za nimi praktycznie wszystkie gatunki ryb spokojnego, a będą to: płocie, leszcze, karasie, wzdręgi, liny i wiele innych. Dodatkowo nęcenie ziarnem sprawia, że ryby tworzą między sobą konkurencję pokarmową, która zmniejsza czujność dużych i ostrożnych karpi.
Ziarna suche czy preparowane ?
W ofercie sklepu NG24 znajdziemy zarówno suche ziarna jak i preparowane - gotowe do natychmiastowego użycia. W torbie z przynętami zawsze posiadam przynajmniej jeden słoiczek gotowanej kukurydzy i orzechów tygrysich, które stanowią smaczny kąsek dla wybrednych karpi i amurów.
Jeśli zamierzamy nęcić miejscówkę przez dłuższy czas dużą ilością ziaren najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest zakup surowych lub preparowanych ziaren w większych opakowaniach. Musimy mieć na uwadze, że na wielu łowiskach obowiązuje zakaz używania ziaren dlatego przed przyjazdem nad dany zbiornik przeczytajmy dokładnie regulamin. Weżmy sobie do serca fakt, że źle przygotowane ziarna są niezdrowe i mało atrakcyjne dla ryb.
Kukurydza
Jest najbardziej znaną i najczęściej używaną przez wędkarzy zanętą i przynętą. Mimo ogromnej skuteczności posiada jedną wadę – jest uwielbiana przez mniejsze gatunki ryb spokojnego żeru, które potrafią skutecznie wyczyścić naszą miejscówkę nie pozostawiając kompletnie nic dla karpi. Jeśli planuje łowić amury jestem zmuszony użyć dużej ilości kukurydzy. W takiej sytuacji wybieram większe i bardziej ekonomiczne opakowania preparowanych ziaren, oczywiście jeśli mam czas kupuję surową kukurydzę, którą sam przygotowuję. Wysuszone ziarna kukurydzy wymagają obróbki termicznej, która jest banalnie prosta. Wystarczy nasypać około pół wiadra ziaren, a następnie zalać je wodą i odstawić na 24-48h. Po tym czasie rozpoczynamy gotowanie. W tym celu należy wziąć duży garnek, napełnić go do połowy kukurydzą, zalać wodą i gotować pod przykryciem około 30min. Jeśli chcemy aby kukurydza była bardzo miękka bezpośrednio po ugotowaniu musimy zostawić ją w garnku, który owijamy kocem i czekamy do całkowitego wystygnięcia.
Druga metoda to użycie szybkowaru 4S, który pozwoli na przygotowanie ziaren bezpośrednio nad wodą krótkim czasie. Warto zaznaczyć, że urządzenie posiada trzy zawory bezpieczeństwa gwarantujące bezproblemowe użytkowanie. Niewątpliwym atutem jest bardzo prosta obsługa pozwalająca na przygotowanie ziaren w praktycznie każdych warunkach.
Zapraszam na część II, która pojawi się w pierwszy piątek lutego :)